Na verejný vodovod je napojených 87 percent obyvateľov

06.01.2014 Bratislava

Bratislava 5. januára (TASR) - Na verejný vodovod je na Slovensku podľa posledných dát z roku 2012 napojených 87 percent obyvateľov. Celková dĺžka vodovodného potrubia na Slovensku vzrástla oproti roku 2011 o 311 km na celkovú dĺžku 29.088 km.

Ako ďalej vyplýva z informácie ministerstiev zdravotníctva a životného prostredia, v roku 2012 sa zaznamenal mierny nárast špecifickej spotreby pitnej vody pre domácnosti na 80,8 litra vody na obyvateľa na deň, ktorý bol spôsobený znížením počtu zásobovaných obyvateľov. "Je to alarmujúci stav, nakoľko sa tieto odbery rovnajú hygienickému minimu," konštatuje sa v materiáli. Takáto situácia pretrváva už niekoľko rokov.

Najvyšší podiel zásobovaných obyvateľov je aj naďalej v Bratislavskom samosprávnom kraji. Vyšší ako celoslovenský priemer je aj v Trenčianskom, Žilinskom a Nitrianskom samosprávnom kraji. Podiel zásobovaných obyvateľov v Trnavskom kraji je na úrovni celoslovenského priemeru. Za celoslovenským priemerom zaostáva rozvoj verejných vodovodov v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji.

V obciach, kde nie je ešte stále vybudovaný verejný vodovod, sú obyvatelia odkázaní na zásobovanie vodou zo studní. Vo väčšine obcí s verejnými studňami využívajú občania z ekonomických dôvodov pre zásobovanie aj vlastné vodné zdroje. Kvalita tejto vody pritom často nezodpovedá požiadavkám nariadenia vlády.
 

Vyberte región